DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gerben Peeters

Gerben Peeters

Doctoraatsstudent strategisch basisonderzoek bij Fonds voor wetenschappelijk onderzoek (FWO), gastinstelling: KU Leuven

Master of Science in de industriële wetenschappen: elektromechanica (afgestudeerd in 2015)

https://www.fwo.be/

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Mijn algemene, brede interesse in de wetenschappen en mijn analytische, kritische geest duwden mij in de ingenieursstudies. Oorspronkelijk twijfelde ik tussen industrieel en burgerlijk ingenieur. Uiteindelijk koos ik voor industrieel ingenieur omdat dit iets meer gericht is op de praktijk, in vergelijking met burgerlijk ingenieur. Daar komt bij dat je na je studies industrieel ingenieur altijd nog een diploma burgerlijk ingenieur kan gaan halen. Uiteindelijk ben ik niet verder gaan studeren voor burgerlijk ingenieur, maar volgde ik wel nog een postgraduaat "Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs", wat me ook meer inzicht gaf in het bedrijfsleven.

Wat houdt je huidige job precies in?

Momenteel werk ik als doctoraatsstudent aan de KU Leuven (als gastinstelling) voor het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek). Mijn onderzoek gaat over het sterker automatiseren van de (Vlaamse) binnenvaart. Meer specifiek, focus ik mij op de lage niveaucontrole (b.v. motorsturing) van (eventueel toekomstig onbemande) binnenvaartschepen. Hier komt ook een groot gedeelte modellering (wiskundig bekijken hoe een schip zich in water gedraagt) en systeemidentificatie (scheepsafhankelijk de wiskundige parameters bepalen aan de hand van experimenten) bij te pas. Mede-doctoraatsstudenten onderzoeken andere aspecten van deze hogere automatisering van de binnenvaart zoals perceptie, obstakelontwijking, sensorfusie, enz. Samen proberen we de eerste onbemande schepen (op schaalgrootte +/- 5m) te produceren in Vlaanderen. Meer informatie kan gevonden worden op: https://www.mech.kuleuven.be/en/pma/research/robotics/research/applications/imp/ais/fwo-sb-tais

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Na mijn studies heb ik even als wetenschappelijk medewerker gewerkt bij de KU Leuven Campus Groep T om financiering te zoeken voor mijn huidig onderzoek.