DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David Van Bavegem

David Van Bavegem

System Engineer bij Siemens

Master of Science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT, afstudeerrichting informatie- en communicatietechnieken (afgestudeerd in 2015)

www.siemens.com

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Sinds jongs af aan ben ik reeds gepassioneerd door alles wat te maken heeft met wetenschap en techniek. In de middelbare school heb ik daarom gekozen voor een opleiding TSO Elektriciteit-Elektronica. Hier leerde ik de magische wereld van de elektronica kennen. Gaande van het aansturen van een LED, het ontwerpen van transistorschakelingen tot het programmeren van microcontrollers. Ik besloot dat ik verder wou gaan in deze richting. Na de opleiding, bij het bezoeken van één van de infodagen van de Vrije Universiteit Brussel herinner ik mij nog dat in één van de elektronicalabo's een Tesla-coil stond opgesteld die spectaculaire vonkenbruggen genereerde. En nadat één van de professoren wat meer uitleg gaf over dit toestel en de studierichting industrieel ingenieur Elektronica-ICT was ik meteen verkocht. Sindsdien heb ik dan ook geen moment spijt gehad van deze keuze! Het is een opleiding die vele mogelijkheden biedt en waarmee je overal aan de slag kan gaan.

Wat houdt je huidige job precies in?

Sinds ik afgestudeerd ben als industrieel ingenieur Elektonica-ICT, volg ik een Young Graduate Program bij Siemens Mobility ITS (Intelligent Traffic Solutions). Wat deze afdeling van Siemens doet is het ontwikkelen, in dienst nemen en onderhouden van verkeersinstallaties. Een voorbeeld hiervan zijn de verkeersregelaars die we bouwen en programmeren. Deze regelaars sturen verkeerslichten aan in functie van het verkeer en communiceren onderling met elkaar om groene golven te creëren. In grotere steden zoals Brussel, Gent en Luik plaatsen we verkeerscentrales die honderden regelaars tegelijkertijd kunnen beheren en aansturen. Naast deze activiteiten houdt onze afdeling zich bezig met nummerplaatherkenning, parkeergeleidingssystemen, oplaadsystemen voor elektrische voertuigen, dynamische verkeersborden, tunnelmanagment, tolsystemen en systemen om prioritaire voertuigen zoals het openbaar vervoer voorrang te geven op kruispunten. Mijn rol in dit geheel is het ontwikkelen van firmware en software voor verkeersregelaars en -centrales in combinatie met het ontwikkelen en testen van de hardware. Een praktisch voorbeeld zijn de lusdetectoren onder het wegdek. Op basis van deze detectoren ontwikkel ik firmware die het voertuigtype en de snelheid ervan bepaald. Nadien implementeer ik deze nieuwe functies in software die verkeerskundigen gebruiken om sturingen te maken. Kortom, ingenieurs helpen achter de schermen dagelijks mee om het verkeer en de mobiliteit stap per stap te verbeteren.

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Het Young Graduate Program dat ik momenteel volg bij Siemens Mobility ITS is mijn eerste job. Ik heb wel in het verleden reeds vakantiewerk en stages gedaan bij o.a. Colruyt Group waar ik bijvoorbeeld software heb geschreven voor een indoor positiesysteem en een downloadmanager om bij de assemblage en reparatie van toestellen de juiste software in het toestel te laden. In dat opzicht is er zeker een link.