DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eric Lievens

Eric Lievens

Foktechnisch specialist melkvee bij CRV

Industrieel Ingenieur landbouw, optie landbouw (afgestudeerd in 1996)

www.crv4all.be

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Mijn vader is landbouwer. Mijn studiekeuze sloot dan ook duidelijk aan bij mijn achtergrond. Alles wat ik in mijn opleiding leerde, kon ik combineren met wat ik thuis op ons landbouwbedrijf opstak. Fantastisch! Ik vond het erg verrijkend om te weten hoe dieren gebouwd zijn, wat ze nodig hebben, hoe ze functioneren en hoe ze ingezet worden in de voedselketen. Ook de andere vakken vond ik interessant: zonder plant en bodem stelt een dier immers weinig voor.

Wat houdt je huidige job precies in?

In mijn job zoek ik de beste melkkoeien uit. Met behulp van embryotransplantatie en proefbuisbevruchting worden die koeien dan bevrucht met sperma van de beste stier. Zo willen we stieren fokken die sperma kunnen produceren dat kan dienen voor kunstmatige inseminatie. Dat sperma leveren we aan klanten in Vlaanderen en Nederland, maar we exporteren het ook nog naar 60 andere landen. Ik ben de enige in Vlaanderen die dit doet. Daarnaast zoek ik ook naar geschikte koeien in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. Daarnaast geef ik regelmatig presentaties en lezingen aan veehouders en studenten, zoals aan de UGent en aan de KU Leuven. Tot slot zet ik mijn passie voor dieren en communicatie ook in als omroeper op melkveeprijskampen, als veilingmeester op rundveeveilingen en als auteur van van artikels in vakbladen.

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Tijdens mijn studies was informatica niet mijn sterkste vak. Toch kreeg ik meteen na mijn studies een aanbieding van een bedrijf in landbouwsoftware, om bij hen als adviseur te starten... Ze zochten iemand met 'verstand van boeren' die dat kon overbrengen aan zowel programmeurs als landbouwers. Zo zie je maar: je jobkansen komen soms uit onverwachte hoek.

 

Interesse in deze studierichting?

Deze opleiding kan je volgen aan:

Sommige benamingen van de opleidingen zijn in de loop
der jaren veranderd van naam. We geven hier telkens de huidige benaming weer.