DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julie Ghyselinck

Julie Ghyselinck

Senior Research Associate bij argenx

Master of Science in de industriële wetenschappen: biochemie (afgestudeerd in 2011)

www.argenx.com

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

In het secundair onderwijs heb ik wetenschappen-wiskunde gevolgd. Daarna wilde ik graag verder studeren in de wetenschappen. Vooral biotechnologie interesseerde me. Ik had dus 2 opties: biotechnologie aan de Universiteit Gent, of industrieel ingenieur biochemie. Mijn keuze viel op de laatste optie, omdat ik wist dat de ingenieursopleiding mij een bredere basis zou geven. En daarmee zou ik later meer jobmogelijkheden hebben. Achteraf gezien bleek dit ook de juiste keuze: de titel van ingenieur is en blijft een aantrekkelijk profiel voor mogelijke werkgevers. In deze opleiding word je trouwens niet enkel opgeleid tot biochemist; er is ook veel aandacht voor communicatievaardigheden, zelfstandig en in team werken, en probleemoplossend denken. Bovendien beperkt de opleiding zich niet enkel tot theoretische vaardigheden: ook praktijklessen en bedrijfsbezoeken maken er deel van uit. Toen ik afstudeerde werd deze opleiding onderdeel van Universiteit Gent (Campus Schoonmeersen).

Wat houdt je huidige job precies in?

Nu werk ik al vier jaar bij argenx. Dat is een biotechnologisch bedrijf dat medicatie ontwikkelt op basis van antilichamen van lama's. Elk jaar kreeg ik meer verantwoordelijkheden: als starter werkte ik voornamelijk in het departement R&D waar ik grotendeels labowerk deed. Naarmate ik zelfstandiger werkte en meer ervaring opdeed, werd mij ook gevraagd om zelf mensen op te leiden en hen wegwijs te maken in het bedrijf. Op dit moment werk ik nog steeds als onderzoeker binnen een team. Bij elk project doorloop ik alle stappen in de onderzoeksfase. Hierdoor kan ik een project op zeer zelfstandige basis doorlopen en kom ik ook in contact met heel diverse technieken. Zo beperkt het onderzoekswerk zich niet louter tot het uitvoeren van ELISA's, celwerk of bacteriologisch werk. Daarnaast begeleid ik ook thesisstudenten (master- en bachelorstudenten) op alle mogelijke vlakken: ik leid hen op in het laboratorium, begeleid hen in de analyse van data, help hen bij het noteren en rapporteren van data, enzovoort. Een laatste onderdeel van mijn job behoort tot het departement communicatie. Samen met de communicatiemanager organiseer ik namelijk bedrijfsbezoeken en workshops voor kinderen, studenten, investeerders en andere geïnteresseerden. Ik help ook mee bij het opstellen van publicaties zoals brochures of ander drukwerk. Mijn job is dus erg gevarieerd, en dat is wat ik er zo fijn aan vind!

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Meteen na mijn opleiding Industrieel ingenieur, heb ik een lerarenopleiding gevolgd. Meteen daarna ben ik gestart in argenx.

 

Interesse in deze studierichting?

Deze opleiding kan je volgen aan:

Sommige benamingen van de opleidingen zijn in de loop
der jaren veranderd van naam. We geven hier telkens de huidige benaming weer.