DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Karel Saey

Karel Saey

Asset Manager bij North Sea Port

Master of Science in de industriële wetenschappen: bouwkunde, afstudeerrichting bouwkunde (afgestudeerd in 2014)

https://www.northseaport.com/

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Toen ik in mijn laatste jaar van het middelbaar onderwijs geconfronteerd werd met het maken van deze keuze had ik voor mezelf duidelijk gemaakt dat ik op zoek was naar een studie waarbinnen het theoretische aspect vertaald kon worden naar concrete en tastbare praktijkvoorbeelden. Mijn vader is ook industrieel ingenieur bouwkunde en is bovendien opleidingshoofd waardoor ik een duidelijk beeld kreeg van wat de opleiding nu precies inhield en welke richtingen ik met deze opleiding op termijn uit kon gaan. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat mijn keuze vrij snel gemaakt was en dat ik er tot op vandaag nog geen spijt van heb.

Wat houdt je huidige job precies in?

North Sea Port is het 60-kilometer lange grensoverschrijdend havengebied dat loopt van Vlissingen in Nederland tot Gent in België. North Sea Port fungeert als havenautoriteit binnen dit havengebied. Haar taken bestaan uit het verzekeren van een effectieve, veilige en efficiënte afhandeling van het scheepvaartverkeer, het zorgen voor nautische en maritieme orde en veiligheid in het gebied en de ontwikkeling, aanleg, beheer en exploitatie van het havengebied. Mijn functie als Asset Manager is gericht op het beheer en onderhoud van de haveninfrastructuur (kaaimuren, steigers, vaarwegen, wegen). Een haven staat of valt met zijn infrastructuur. Het zorgt ervoor dat de klanten binnen het havengebied hun bedrijfsactiviteiten kunnen uitvoeren. Binnen onze cluster Beheer en Onderhoud streven we ernaar om deze infrastructuur bereikbaar, beschikbaar en betrouwbaar te houden door aan assetmanagement te doen. Als Asset Manager sta ik in voor de strategische en tactische uitwerking van het assetmanagement zoals de implementatie van ondersteunende onderhoudsmanagementsystemen, uitwerken van assetmanagementplannen, opzetten van inspectie- en monitoringsplannen, enz. Het is een zeer variërende job in een boeiende, dynamische en sterk veranderende omgeving.

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Ik startte na mijn studies als werfleider bij een multidisciplinaire aannemer (Denys). Binnen de afstudeerrichting bouwkunde is dit één van de meest logische stappen na het afstuderen en het is bovendien een goede leerschool om zelfstandig te leren werken en doorzettingsvermogen te kweken. Als werfleider ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van je werf waarbij je geconfronteerd wordt met heel wat uitdagingen. De opleiding tot industrieel ingenieur bereidt je goed voor op het omgaan met technische uitdagingen en problemen. Je leert ze op een logische manier aan te pakken en op te lossen. Maar naast deze technische uitdagingen leer je als werfleider ook omgaan met andere aspecten, zoals het aansturen en motiveren van mensen en communicatievaardigheden, en bovendien leer je jezelf beter kennen.