DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stefan Siarov

Stefan Siarov

Spaceship EAC - Robotics and additive manufacturing - Belgian National Trainee bij European Space Agency/European Astronaut Centre

Master of Science in de industriële wetenschappen: elektromechanica (afgestudeerd in 2014)

www.esa.int

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Industrieel ingenieur elektromechanica was de perfecte studie voor me aangezien ik nog niet goed wist welke richting ik uit zou gaan. Het vormt een goede basis om achteraf gemakkelijk andere zaken bij te studeren. Na mijn master wou ik wat werkervaring opdoen om erna nog een specifiekere master te doen. Ik twijfelde tussen Biomedical engineering of Space engineering. De doorslaggevende factor om uiteindelijk Space engineering te kiezen als tweede master was de uitdagende, multiculturele en internationale werkomgeving.

Wat houdt je huidige job precies in?

Ik maak deel uit van het project "Spaceship EAC". Dit project, onder leiding van Samantha Cristoforetti en Frank De Winne, vormt de basis van toekomstige missies naar de maan. Hier worden meerdere verschillende complexe concepten uitgetest en indien deze succesvol zijn kan er een project rond gemaakt worden waar grotere ESA teams rond werken. De verschillende onderwerpen die hier aan bod komen zijn de volgende: - In-situ resource utilisation (‘leven van lokaal beschikbare materialen’) en 3D printing - Energieproductie en opslag - Stralingsbescherming (een van de grootste struikelblokken in langere ruimtevaart missies) - Simulatie, virtual reality en analoge faciliteiten om bepaalde scenario's in uit te testen - Robotica en menselijke factoren van ruimtevaart - Wonen in de ruimte en levensondersteunende middelen - Ontwerpen van sportmateriaal voor ruimtevaart (spierdegradatie moet tegengegaan worden bij het tekort aan zwaartekracht) Ik houd me bezig met robotica en 3D printing waarbij het de bedoeling is om te kijken of het mogelijk is om een gesloten kring van materialen te creëren in de ruimte. Denk bv. aan 100 kg materiaal de ruimte in te sturen, hier een model mee produceren dat nuttig is voor astronauten, dit product later vernietigen en achteraf het materiaal recycleren om opnieuw iets mee te kunnen creëren. Er gaat immers veel materiaal verloren en het is belangrijk daar bij stil te staan en te zoeken naar oplossingen voor in de ruimtevaart.

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

M'n eerste job na mijn master in Gent was een job als Mechanical design application engineer @ZMDI. In dit electronicabedrijf heb ik de kennis van 3D printing geintroduceerd en een volledige setup opgezet. Hierbij heb ik meerdere projecten ondersteund om bepaalde prototypes of hulpstukken te ontwerpen en te vervaardigen om bepaalde electronica componenten beter te kunnen presenteren of een fuctioneel model van te kunnen hebben. Na het vinden van een geschikte opvolger ben ik gestart met mijn tweede master. Tijdens mijn tweede master in Space engineering heb ik deeltijdse gewerkt bij ISIS - Innovative Solutions in Space in Delft. Hier heb ik het integratieproces van de antenne module van hun nano-satellieten (van het huidige model) geoptimaliseerd waarna ik conceptueel nieuwe ontwerpen heb voorgesteld. Daarna ben ik overgegaan naar ESA/ESTEC in Noordwijk waar ik werkte rond 3D printing voor ruimtevaarttoepassingen, meer bepaald met het oog op verre ruimtevaart missies. Dit vormt de basis van de huidige filosofie om bijvoorbeeld een onderhoudsstrategie te hebben in de ruimte.