DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
lightbulb

Industrieel ingenieurs
aan het werk

 

Ontdek welke industrieel ingenieur jij wil worden
Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Life Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veerle Vandaele

Veerle Vandaele

Product Manager bij PhytoSystem NV

Master in de biowetenschappen: tuinbouwkunde (afgestudeerd in 2009)

http://www.phytosystem.be/

 

Waarom koos je voor de studies van industrieel ingenieur?

Planten zijn mijn ding: ik ben er altijd mee bezig geweest. Al wat met planten te maken heeft interesseert me. Dat ik die richting uit zou gaan, is dus altijd duidelijk geweest. Toen ik 14 was, heb ik ergens een folder in handen gekregen van de opleiding die toen nog Industrieel Ingenieur Tuinbouw heette. En daarmee stond voor mij definitief vast wat ik later zou volgen: industrieel ingenieur. Het leek me de ideale combinatie van theorie en praktijk. Die theorie hebben we zeker gehad. Toen ik de opleiding volgde, was het praktijkluik nog vrij beperkt. Dat is nu anders: je volgt sowieso een stage als verplicht deel van je opleiding. Een ideale mix dus! Moest ik nu opnieuw mijn studiekeuze maken, zou ik zo weer dezelfde richting volgen.

Wat houdt je huidige job precies in?

PhytoSystem is een samenwerkingsverband van 12 handelaars die rechtstreeks gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en meststoffen aan landbouwers verkopen. Ik werk hierbij als Product Manger, voornamelijk voor meststoffen. In die functie heb ik rechtstreeks contact met leveranciers voor het ontwikkelen, uitwerken en positioneren van nieuwe producten, of voor het verbeteren van bestaande producten. Dat gaat zowel over het producttechnische aspect, maar ook bijvoorbeeld over het ontwerp van de verpakking, de etikettering en de wetgeving errond. Verder zet ik de nodige proeven op. Ook bestellingen en leveringen opvolgen hoort erbij. Tot slot mijn wellicht belangrijkste taak: ik zorg ervoor dat alle vertegenwoordigers binnen de groep zo goed mogelijk op de hoogte zijn van alle vernieuwingen en technische aspecten van de producten waarvoor ik verantwoordelijk ben. Dat doe ik aan de hand van presentaties, technische fiches, brochures en catalogi. Bij vragen of problemen kunnen ze ook steeds bij mij terecht. De veelzijdigheid, de variatie en de uitdaging om zaken te verbeteren maken mijn job elke dag boeiender.

Welke job(s) heb je hiervoor gedaan en wat is de link met de gevolgde opleiding?

Nog voordat ik afgestuurd was, kreeg ik twee aanbiedingen om te starten op een plantenkwekerij. Dat lag direct in de lijn van mijn gevolgde opleiding, en ik had er ook het meest voeling mee. Ik ben dan ook 3 jaar aan de slag geweest als teeltverantwoordelijke bij plantenkwekerij Neirynck & Zonen in Beernem. Zij zijn gespecialiseerd in de teelt van erica, calluna, hortensia en azalea.

 

Interesse in deze studierichting?

Deze opleiding kan je volgen aan:

Sommige benamingen van de opleidingen zijn in de loop
der jaren veranderd van naam. We geven hier telkens de huidige benaming weer.